‘Een mens wordt lerend geboren. De eerste dagen, weken en maanden van je leven ben je als baby druk met slapen, huilen en eten. Maar vooral druk met leren. We verbazen ons altijd over de snelle ontwikkeling van kinderen en de grote stappen die zij soms letterlijk zetten. Het grappige is dat daar geen boek of training aan te pas komt. Tuurlijk denk je dan, een peuter kan immers nog niet lezen. Toch lijkt er in de jaren daarna iets interessants te gebeuren. Het natuurlijke leren door te proberen, door vallen en opstaan, lijkt steeds meer plaats te maken voor theoretisch leren. Uit boekjes, door het van iemand anders uitgelegd te krijgen. Het leren vindt grotendeels plaats in overzichtelijke klaslokalen. Maar wat gebeurt er met het ‘natuurlijke’ leren? Leren door te doen? Leren in de werkelijkheid?

Het echte leren start op de werkvloer
De afgelopen jaren komen we steeds meer tot inzicht dat we onze managers en professionals naar trainingen sturen waarvan niet duidelijk is wat de impact is. Welk probleem lossen we daar mee op? Iemand gaat immers naar een training omdat hij of zij zaken anders wil aanpakken, iets wil veranderen. Ergens beter in wil worden. Het lijkt teveel een vinkje dat door de opleidingsadviseur gezet wordt. Jeannette is naar een training ‘coachend  leidinggeven’ geweest van 5 dagen en nu kan zij dit toepassen in ons bedrijf. Maar het eigenlijke leertraject begint pas als zij het werkelijk gaat doen. Haar team coachend gaat leiding geven. Er achter komt wat lastig is, waar ze goed in is. Wat nog beter kan. Dit met collegamanagers gaat bespreken. Tot inzichten komt, reflecteert op haar eigen handelen en daar weer actie op neemt.

 Ga weer leren door te doen, net zoals toen je een baby was. 

 

Action Learning = leren door te doen
Als we onze nieuwsgierige en lerende geest als kind vast houden dan blijven we ons als volwassenen altijd ontwikkelen. Dit noemen wij Action Learning, al doende leren. Actie – reflectie – en dan weer actie. Eigenlijk net als leren fietsen. Letterlijk vallen van je fiets, nadenken hoe het beter moet en ‘hop’ je fiets weer op. Net zolang tot je met een grote ‘smile’ op je fiets naar je vader of moeder kunt zwaaien zonder te vallen.

Veilig buitenspelen
Nu lijkt dit misschien ingewikkeld in een bedrijf waar doelen behaald moeten worden, men juist fouten wil voorkomen. Dus maken we dit voor jou en de professionals in jouw bedrijf een beetje makkelijker. Bij ons kun je oefenen met echte uitdagingen, echte mensen en echte problemen buiten je bedrijf. We noemen dat ‘veilig buitenspelen’. Zodat jouw mensen fouten kunnen maken, kunnen leren en weer doorgaan. Samen leren van en met elkaar. Wat je dus eigenlijk vanaf je geboorte altijd al deed. En zo kom ik terug bij de titel van dit bericht. Want als we dat allemaal waren blijven doen was Action Learning niet nodig geweest.

Interesse

Ben jij nieuwsgierig geworden naar Action Learning en wat het voor jou en je organisatie kan betekenen? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek. We kijken er naar uit om je vragen te beantwoorden.